”Vi kunde påbörja flytten till det större bryggeriet tidigare och betala vårt nya bryggverk.”

Posted by Emma on 2018-08-17 10:18

Lästid: 3 minuter

Brekeriet startade 2010 som importfirma på hobbynivå för att de tre bröderna Ek, Fredrik som är äldst, Christian mellanbror och André som är yngst ville ses oftare. Anledningen till att hobbyn baserades på öl var Christians kunskap och utbildning inom livsmedelskemi och hans kärlek till hembryggning. Christian tog sin examen i livsmedelskemi år 2000 och började därefter brygga hemma. André och Fredrik var ofta Christians försökskaniner och samma år som André fyllde 18 började de botanisera och nörda ner sig i öl. Men tanken att det skulle bli så stort som det blev, hade ingen räknat med. 

- Med olika bakgrunder inom affärs- och matteknik beslutade vi att starta ett ölimportföretag under våren 2010. Vårt framtida mål var från början - att starta ett eget bryggeri. Drömmen blev sann under hösten 2012 när vår första sats blev bryggd i Djurslöv utanför Malmö.

 

brekeriettoborrow

”Vara det lilla bryggeriet vars öl var jättesvåra att få tag på eller ”Go big” och producera för en bredare marknad”


Batchstorlekarna hade vuxit från 50 liter 2012 till 600 liter våren 2015. Bröderna kände då att de hade två val- antingen vara det lilla bryggeriet vars öl var jättesvåra att få tag på eller ”Go big” och producera för en bredare marknad.

- Valet blev det senare och våren 2015 började vi söka efter större anläggningar för att starta ett större bryggeri. I juni 2015 påbörjades arbetet med att renovera 1300 kvadratmeter stora lokaler i Landskrona.

”I och med lånet vi tog via Toborrow kunde vi påbörja flytten till det större bryggeriet tidigare och betala vårt nya bryggverk.”

- I och med lånet vi tog via Toborrow kunde vi påbörja flytten till det större bryggeriet tidigare och betala vårt nya bryggverk. Med dagens kapacitet kan vi producera 2 000 liter per bryggning. Vår fermenteringskapacitet är 18 000 liter fördelad över fyra 20hL (2 000 liters) och två 5 000 liters rostfria tankar. Dessa tankar används för vilda öl som fermenteras med en kombination av saccharomyces- och brettanomyces-jäst. Vårt kapacitetsmål för 2018 är satt till 300 000 liter.

 

Kan ni ge era fem tips för att fortsätta utvecklas som företag:

- Om vi skulle plocka ut fem stycken som vi följer i dagsläget skulle det vara:

1. Försök att begränsa antalet dagar du har övertid till 1-2 dagar i veckan. I ett längre perspektiv tjänar du ingenting på att arbeta för mycket.

2. Gör dig av med negativa grunder som stjäl för mycket energi av dig. Har du t.ex en leverantör som missköter sig eller en kund som aldrig betalar i tid så försök byta ut dessa så fort som möjligt. Det sparar mycket tid och energi som du kan lägga på att få företaget framåt istället.

3. Tacka nej till erbjudanden och möten som du inte tror ger företaget något i framtiden.

4. Ha ett klart huvudmål som du vill uppnå på lång sikt men sätt upp rimliga delmål för att långsamt nå ditt huvudmål.

5. Glöm inte bort varför du startade ditt företag och låt den tanken ge dig energi när du har det tufft.

 

Hitta någon som tror på din idé lika mycket som du gör. Påbörja din resa här!

 

Taggar: Företagslån, Toborrow, Crowdlending, Intervju