Investera med hjärtat - hjälp fler förverkliga sina drömmar

Posted by Fredrik on 2018-10-05 09:38

Att göra investeringar med bra avkastning och samtidigt skapa samhällsnytta är något många av oss funderat på hur vi kan uppnå. Det är ju inte utan anledning som exempelvis etiska eller hållbara fonder fortsätter att växa.

Det finns mycket gott att säga om den trenden, men ett problem med dessa fonderna är att de oftast investerar i de bolagen som redan nått stor framgång. Blir det exempelvis verkligen någon skillnad för miljön att vi köper aktier i elbilsföretaget Tesla? Företaget är ju redan i full gång och producerar elbilar oavsett om vi köper deras aktier eller inte. Förutsatt att vi inte köper aktier vid en nyemission så får ju inte Tesla några nya pengar bara för att investerare köper och säljer deras aktier mellan varandra.

Lite raljerande kan man säga att våra investeringar på börsen på det stora hela endast bidrar till att blåsa upp värdet på storbolagen. Undantagen är väl de investeringar som sker vid börsnoteringar av små teknikbolag som utan pengarna från noteringen inte kunnat fortsätta sin tillväxt och utveckling. Majoriteten av pengarna i dessa fonder går ju dock inte till småbolag på de mindre listorna, utan till just storbolagen.

Vilka andra möjligheter finns det då i att investera med hjärtat?

Enligt en undersökning från Företagarna skapas 4 av 5 jobb i Sverige av små och medelstora företag. Så om man som investerare vill bidra till att fler människor får chans till arbete, att skatteintäkterna öka och samhället utvecklas är det åt det hållet man borde dirigera sina pengar. Många av dessa företag är i behov av kapital för att utveckla nya produkter eller tjänster, köpa in nya maskiner eller flytta till större lokaler. Samtidigt är inte alla intresserade av att ta in nya ägare i bolaget. Lösningen är inte helt oväntat lånefinansiering.

Tidigare har man som privatinvesterare inte haft möjlighet att investera i lån till små och medelstora företag. Genom aktörer som Toborrow har nu marknaden öppnats upp och numera har alla samma möjlighet att investera i lån till dessa bolag.

Det viktigaste att tänka på när man väl bestämt sig och vill börja investera i lån till dessa bolag är som vanligt diversifiering. Man bör alltså som investerare göra små investeringar i många olika lån. På så sätt får du avkastning på dina pengar till låg risk samtidigt som du hjälper små och mellanstora företag att göra det dem är allra bäst på - att driva företaget. Hur investerar du? Låter du pengarna ligga kvar i storbolag på börsen eller sprider du ditt sparande och hjälper fler företagare att förverkliga sina drömmar.

 

 

 

Taggar: Företagslån, Toborrow, Investerare, Finansiering