Butik21 ersatte bankens checkkredit med Toborrow-lån och sänkte räntan från 8,5% till 3,6%

Posted by Emma on 2018-10-26 17:17

Lästid: 3 minuter

Att enkelt, snabbt och smidigt kunna köpa stödstrumpor och kompressionsstrumpor av bra kvalitet till låga priser. Med den idén startade Richard Torsslow Butik21 under hösten 2007. Idag finns Butik21 som webbutik i 8 länder i Europa och säljer förutom ett brett sortiment av stödstrumpor, även fotvårdsprodukter, stödförband och hjälpmedel för gravida och nyblivna mammor. Företaget växer och utökar sitt sortiment kontinuerligt. För att ersätta en onödigt dyr checkkredit vände sig Butik21 till Toborrow och sänkte räntan från 8,5% till 3,6%. 

Butik21 har under åren som gått expanderat kraftigt och utökat såväl sortiment som geografisk närvaro. Expansionen har inneburit att bolaget har visat ett nollresultat och omsättningsökningen har krävt arbetskapital för ett ökat lager. För att finansiera tillväxten tog de lån från både bank och Almi Företagspartner.

 - Under 2013 gjorde vi en förlust vilket har gjort att soliditeten i bolaget varit väldigt låg vilket i sin tur resulterat i att vi fått svårt att låna till bra villkor hos vanliga banker.

 

Butik21 vände sig därför under hösten 2014 till Toborrows långivare för att låna 300 000 kr.

- Efter en tid av aggressiv expansion ville vi stabilisera verksamheten och betala tillbaka en av våra checkkrediter för att på så sätt bli mindre beroende av banken. 

Räntan landade på 8,1% vilket var bättre än det lån som löstes. Verksamheten fortsatte växa och lönsamheten ökade. I december 2016 var det dags att söka lån via Toborrow igen, även den här gången för att ersätta en checkkredit hos banken och sänka sina ofördelaktiga kreditkostnader.

- Eftersom vi säljer till flera länder med olika valutor så har vi höga kostnader för växlingsavgifter, överföringsavgifter och andra kostnader förknippade med interna banktransaktioner. Med en förbättrad likviditet kan vi minska antalet interna transaktioner, då vi inte behöver flytta pengar mellan konton lika ofta, och få bort onödiga kostnader.

 

Lånet på 150 000 kr fylldes rekordsnabbt och slutade på en ränta om 3,6%. Richard tror att räntan blir lägre när man återkommer, eftersom långivarna känner igen bolaget. Han tipsar företag om att bygga en kredithistorik med långivarna för att på så sätt kunna sänka räntan över tiden.

 - Vi hade tidigare lånat av Toborrow och alltid betalat i god tid före utsatt betaldatum samt återbetalat hela lånet. Vår finansiella ställning har sedan det första lånet förbättrats och verksamheten ger ett positivt överskott varje månad.

Richard, som är en erfaren företagare, vet hur frustrerande det kan vara att finansiera företagets tillväxt.

- Att söka finansiering externt är ofta svårt och kräver stort engagemang från mig som företagare. Toborrow samlar långivare på ett ställe och har en infrastruktur på plats som gör det tryggt och enkelt för mig att låna. Vi vände oss till Toborrow för att vi tycker det är en fantastisk tjänst och vi upplever att det funkar oerhört enkelt och smidigt. Dessutom når du ut till människor som blir intresserade av just ditt företag. Människor som annars inte skulle sett mitt bolag.

 

Lånet i korthet:

Lånebelopp: 150 000 kr

Löptid: 12 månader

Ränta: 3,6%

Amortering: 100%

Säkerhet: Borgen, 100%

 

3 tips från Richard för att lyckas med sin låneansökan:

 

  1. Att man funnits några år.
  2. Att man har en verksamhet som är lätt att förstå.
  3. Att man lånar en rimlig summa första gången.
  • Bonustips: ”Vet man med sig att man ska låna pengar om något år så kan det vara ett tips att låna en liten summa först för att få lite kredithistoria med Toborrows långivare. Mitt tips till alla som vet med sig att de behöver låna i framtiden är att ta ett mindre lån för att skapa en "kredithistoria" med Toborrow. Vid ett andra lån kommer räntan antagligen vara betydligt lägre.

 

 

Taggar: Företagslån, Investera, Toborrow, Crowdlending, Intervju, Butik21