5 tips för smartare bokföring

Posted by Emma on 2018-12-19 10:03

Lästid: 3 minuter

Det ska vara roligt och enkelt att driva ett företag - eller framförallt att göra de uppgifter som tar tid som du kanske inte har. Gör företaget bokföringen själv och kanske är du den i företaget som har ansvar? Vi har några tips på hur du kan effektivisera din bokföring och även viktiga saker att tänka på. 

Gör det enklare.

Använd dig av verktyg och tjänster där du kan göra bokföringen online.  Använd en funktion som har alla verktyg som behövs, detta för att du ska slippa hamna med massor av olika program som kan skapa förvirring och att saker kanske glöms bort.  Det behöver inte kosta pengar utan det finns flera tjänster som erbjuder alla eller ibland vissa delar gratis: bokföring, fakturering, lönehantering och utlägg. Gillar du när det blir enkelt? Vi med! 

 

Kvitton är jobbigt att tappa bort. 

När du tagit kort på originalkvittot är det bra att spara det i en pärm. Skaffa en pärm där du skriver datum och kanske vad för kvitto som ligger där. Du kanske gör att ett kuvert gäller för en vecka, beroende på hur mycket kvitton du har som flödar. Du behöver inte heller se till att alla kvitton eller fakturor ligger i ordning eftersom du använder dig av en digital tjänst. De finns ju redan sparade och sorterade! När året är slut, skriv året på lådan och spara den. Än så länge är det lag på att du måste spara det fysiska kvittot eller fakturan i den form du fick den i minst 7 år. Det innebär att när du har fått ett kvitto behöver du spara det någonstans. 

 

Datum är till för att hålla koll på. 

Låt din tjänst hålla koll på viktiga datum åt dig, annars kan det vara lätt att missa något som inte får missas.  Att missa ett viktigt datum kan bli dyrt och ge dig onödiga avgifter i form av förseningsavgifter. Ett tips, om du inte redan har det - sätt till exempel upp automatiska betalningar för din preliminärskatt till Skatteverkets konto.

 

Det kan bli fel - men rätta till dem snabbt. 

En elefant glömmer aldrig - men ibland blir det fel. Stäm av eller automatiskt synkronisera ditt bankkonto varje gång du bokför för att se till att du bokfört alla händelser under den perioden.

 

En lägesrapport för företaget

Med hjälp av resultatet från bokföringen kan du ta fram en lägesrapport som ger dig insikter i:

  • Hur ser resultatet ut i jämförelse med föregående år eller månad
  • Hur mycket pengar du kan ta ut ur företaget.
  • Vad  innebär det på kort sikt och hur företaget påverkas på längre sikt
  • Hur månadens resultat blev 

 

Tips på gratisappar: 

 

Bokio

"Scanna dina kvitton och bokför kostnaden, direkt i mobilen. Inget krångel med pärmar eller papper. Ett digitalt bokföringsprogram har aldrig varit enklare."

 

Wrebit

Gratisprov på 14 dagar. "Bakom Wrebit står tidigare redovisningskonsulter som själva efterfrågat en bra lösning för mindre företag. Till slut gjorde de en själva. I Wrebit kan du fota/skanna dina kvitton och fakturor för att spara dem, fakturera, bokföra, få automatisk momsredovisning, rapporter med mera."

 

Promibok

"Oavsett om du är en små- eller storföretagare så är PromikBook det rätta valet för dig.
Anpassa systemet till de funktioner som du behöver."

 

Läs alltid igenom vad tjänsterna erbjuder och vad de kan hjälpa ditt företag med innan du registrerar dig. 

 

 

Lycka till med ditt företagande, vi hejar på dig! 

 

 

 

Taggar: Företagslån, Crowdlending, Företag, företagare, bokföring